Mire figyeljünk pálinka vásárláskor?

Fontos szempont az ár mérlegelése a vásárlás során.  A pálinka magas adótartalmú termék, ezért egy fél literes palack 40 %-os alkoholtartalmú pálinka ára nem lehet alacsonyabb 1700 Forintnál. A magas jövedéki adótartalomhoz jön még az alapanyag, a gyártás, a csomagolás, az értékesítés, a kereskedelmi árrések költsége és az ÁFA. Tehát: a gyanúsan olcsó pálinka nagy valószínűséggel nem lehet valóban pálinka. Vásárlását, ha lehet  kerüljük!

A pálinka címkéjén szerepelnie kell:

  • - a gyümölcs nevét követően a pálinka szónak
  • - vagy a törkölypálinka szónak. Aszú törkölypálinka csak Tokaji aszú szemekből készülhet
  • - a termék alkoholtartalmának – minimum 37.5 térfogat %
  • - a töltési térfogatnak, pl: 0,5 liter/vagy 0,35 liter
  • - összetételének: ez kizárólag gyümölcs- vagy törkölypálinka és víz lehet, ágyas pálinka esetén a gyümölcs megnevezése.
  • - a palackozás időpontjának, vagy tételazonosító jelzésnek
  • - a készítő, vagy forgalmazó nevének és címének.

Ha bármelyik adat hiányzik, legyünk gyanakvóak, és ne vásároljuk meg a terméket!

Pálinka felhasználásával készülhetnek kedvelt és népszerű szeszes italok, likőrök, azonban ezek nem nevezhetők pálinkának. Ne tévesszen meg senkit a címkén szereplő gyönyörű gyümölcsábra, ha a címkén nem szerepel a pálinka szó, csupán a hátcímkén az összetételben.

Kizárólag Magyarországon termett gyümölcsből, vadgyümölcsből, szőlő törkölyből, illetve aszú szőlő kipréselt tésztájából erjesztéssel és lepárlással, jól megválasztott technikával, technológiával és elkötelezett szakmaisággal készül a Pálinka.