Pálinkakultúra

A pálinka a magyar kultúra része, a magyar gasztronómia egyik legfőbb értéke. A kulturált pálinkafogyasztás legfőbb szabályai a következőek: a pálinkát szobahőmérsékleten, 18-20 Celsius fokon illik fogyasztani. Amikor a pálinkát lehűtik, mérhetetlen kárt okoznak a pálinkának és a fogyasztónak egyaránt. Ilyenkor ugyanis az ital elveszíti azt az élvezeti értékét, amiért fogyasztjuk: az illatát, a gyümölcsösségét, a komplexitását. Magasabb hőfokon az alkoholérzet felerősödik, az etil-alkohol neutrális jellege dominál, elnyomva a pálinka, páratlan értékeit. Ne hallgassanak azokra, akik esküsznek a hűtött pálinkára! Mivel ilyenkor a hibák háttérbe szorulnak, de a kellemes gyümölcsös jellegek „befagynak”.

A pálinka akkor kellemes, ha kortyolgatva, ízlelgetve isszuk. Nem a mennyisége a lényeg ugyanis, hanem a minőség és az az életérzés, ami körülveszi. A pálinka élményt ad, akár baráti beszélgetés közben fogyasztjuk, akár ünnepi vacsora előtt vagy után, hiszen a gasztronómiai élvezetek kiteljesítője is. A pálinka egyaránt fogyasztható étkezés előtt aperitifként, és étkezés után digesztívumként. A pohár, amiből fogyasztjuk, legyen alul öblös, felül összeszűkülő, hogy az illatokat megfelelően vezesse az orrunkhoz. Nem kell körkörösen mozgatni a poharat a pálinkával, elég kicsit megdönteni, lazán megmozdítani, és máris érezzük az illatát.

A pálinka fogyasztása után nem szabad megfeledkezni a szárazpróbáról sem. Aki ezt kihagyja, nem ismerheti meg teljes egészében a pálinkát. A pálinka elfogyasztása után négy-öt percig kézzel melegítsük az üres poharat, a kéz melegének hatására intenzív, kellemes illatok szabadulnak fel. Ekkor szinte párolgási sorrendben érzékelhetők a könnyed alkotók, a fejillatok, a gyümölcsösebb, citrusos jegyeket mutató szívillatok, majd folyamatosan a gyümölcsre jellemző, lekváros, kompótos alapillatok. Ez a pálinkafogyasztás alap-élmény lezárása, kiteljesítője egy szép pálinka nyújtotta örömöknek a fogyasztó számára

A pálinka felhasználható különféle ételek, turmixok, koktélok, és sütemények készítéséhez is, így különleges, kellemes ízt és illatot ad a magyar konyha remekeinek