A gyümölcsmagok elhelyezése

2020-06-22 09:02

Emlékeztető az agrárminisztériumi gyümölcsmag-elhelyezés megbeszélésről.

Résztvevők:

László Tibor Zoltán környezetvédelmi helyettes államtitkár

Orbán Hunor környezetvédelmi főosztályvezető

Bibók Zsuzsa környezetvédelmi szakértő

Szendrey Csaba Szolnok-megyei kormányhivatal

Csalló Jenő PNT

Dull Péter PNT

Dr. Pleva György Nébih ÉTBI igazgató

Dr. Kardos Levente SZIE Talajtan-vízgazdálkodás tanszék vezetője

Szicsek János

Szicsek Attila

 

Dull Péter ismertette a gyümölcsmag-elhelyezés problémáját.

Szicsek János számításai szerint a főzdékben kb. 5000 t csonthéjas mag keletkezik, ebből 3000 tonna a barackmag. Ezt a mennyiséget kell jogkövető módon elhelyezni.

László Tibor Zoltán tájékoztatott a mag elhelyezésének legális lehetőségeiről:

1. Tekintve, hogy a gyümölcsmag nem veszélyes hulladék, így a kommunális hulladékkal együtt lehet elszállíttatni. Hulladékkezelő cégekkel erre szerződést kell kötni és így elhelyezhető. Elhangzott, hogy ennek költsége kb. 25000Ft/t.  Amennyiben külföldre kívánja valaki szállítani, úgy hulladék nemzetközi szállítására vonatkozó engedéllyel kell rendelkeznie.

2. A mag mellékterméknek tekinthető amennyiben további felhasználása biztosított, és további használata jogszerű, azaz meghatározott módon történő felhasználása tekintetében az anyag vagy tárgy megfelel a termékre, a környezet- és egészségvédelemre vonatkozó összes jogszabályi előírásnak.  Ezt a tovább-feldolgozóval kötött szerződéssel kell bejelenteni és igazolni. Felhasználási területek lehetnek: kozmetikai ipar, gyógyszeripar, aromagyártás, élelmiszeripar, takarmánygyártás, bútoriparban színezékként stb. Természetesen a főzde köteles a hatályos jogszabályokat betartani pl. élelmiszer vagy takarmány célú felhasználás esetén bejelentési kötelezettség, HACCP tervének módosítása stb. Amennyiben a mag további feldolgozására nincs szerződéssel igazolt és bejelentett lehetőség, akkor az hulladéknak minősül, amit legfeljebb egy évig lehet a telephelyen tárolni. Ezen időszakon belül van lehetőség melléktermékként szerződéssel feldolgozásra továbbadni.

3. A mag abban a gyümölcsösben és olyan mennyiségben szétszórható, ahonnan származik. A jogszabályoknak megfelelően (talajvizsgálat, talajvédelmi terv) a cefremoslékkal együtt is kihelyezhető, mint mezőgazdasági hulladék. Dr. Kardos Levente megerősítette, hogy a talajvizsgálatot, talajvédelmi tervet konkrét területre vonatkozón szükséges elvégezni, átalányban kiadni járási, megyei vagy országos méretekben nem lehetséges.

4. Amennyiben fűtőanyagként kívánják a gyümölcsmagot hasznosítani, akkor a besorolása: hulladék. A főzdében akkor égethető el a hatályos jogszabályok szerint, ha a kazán 140kW-nál nagyobb teljesítményű, és a kibocsátása hivatalosan mérve lett, mely mérést a környezetvédelmi hatóságnál be kell mutatni. A mérést minden kazánra külön el kell végeztetni, átalányban kiadni pl. területi alapon nem lehetséges. Kisebb berendezésben nem égethető, lakossági berendezésekben sem. Fűtőanyagként cégek ill. lakosság részére nem értékesíthető, ingyen sem átadható, kivéve biomassza erőművek részére.

Csalló Jenő észrevételezte, hogy miért nem minősülhet a csonthéjas gyümölcsmag tüzelőanyagnak, hiszen gyakorlatilag a fa része. A helyettes államtitkár elmondta, hogy jogszabályok rendelkeznek erről. Ennek kapcsán jogszabálymódosítást – tüzelőanyaggá minősítési célból – az ITM-nél kell kezdeményezni, továbbá az Agrárminisztérium is átvizsgálja módosítási lehetőségeit.

Készítette Dull Péter

A témában felmerülő további kérdések esetén forduljanak bizalommal a Pálinka Nemzeti Tanácshoz.