Életműdíjasok

Csalló Jenő

 

Csopakon született 1948. 10. 27-én, édesapja szénbányász, majd mentőápoló volt, édesanyja a vegyiparban dolgozott. Kertjüket egy patak választotta el a falu szeszfőzdéjétől, ahol sokat látott és játszott gyermekkorában.

 

Már az általános iskolai tanulmányai alatt vegyész szeretett volna lenni, otthon is sokszor kísérletezett. Később a Vegyipari Technikumban rendkívül felkészült, tudásukat átadni kívánó tanárok mellett tanult és gyakorolhatott. Házilag készített, deflegmátorral ellátott berendezésben már 16 évesen lepárolta első pálinkáját.

 

Első munkahelye betanított munkásként, illetve targoncavezetőként a Nitrokémia balatonfűzfői üzeme. Vegyészmérnöki diplomáját munka mellett szerezte meg a Veszprémi Egyetemen, Gazdaságmérnöki másoddiplomáját pedig a Budapesti Műszaki Egyetemen. Folyamatos önképzésével a ranglétrán is elindult felfelé, részlegvezető, majd üzemvezető beosztásban dolgozott, sőt 1986-ban az ország egyik legelső számítógép vezérelte üzemének beindítása is az ő nevéhez köthető.

 

A pálinkához való kötődése 1990 októberében nagy fordulatot. Édesapja kórházba került, aki megkérte, hogy főzesse ki valahol a cefréjét. Felkereste a környékbeli szeszfőzdéket, de már csak a következő év januárjára vállalták a számára a munkát. Megszületett benne a gondolat, hogy érdemes lenne belevágni egy családi pálinkafőzési vállalkozásba.

 

A Vödörvölgyi Pálinkaház üzemeltetésére 1999. januárjában szerezte meg a hatósági engedélyeket, ami ekkor még csak bérfőzéssel foglalkozott. Már az első évben túlszárnyalta minden tervét, a pálinkás szakma elismert szakértői közül többen nála főzettek. Hatévi működés után 2005-ben látta elérkezettnek az időt, hogy saját márkás termékkel is megjelenjen a piacon.

 

Alapító elnöke a Veszprém-Fejér Megyei Kisüsti Pálinkafőzők Egyesületének, majd a névváltozáson átesett jogutódjának, a Pannon Pálinkafőzők Egyesületének, a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanácsnak, a Pálinkafőzők Országos Egyesületének és megalakulásától tagja a Pálinka Nemzeti Tanácsnak is. Mindenhol azonos célt képviselve, a kisebb főzdék és a bérfőzdék érdekeinek a védelmében.

 

A 2000-es évek elejétől kezdődően Csopakon megrendezte a szőlő alapú pálinkák versenyét, ami szakmailag az egyik legkomolyabb a maga idejében. Sajnos évekkel később abbamarad a sorozat, de a mikor fia külföldről hazaköltözik, újra belevágnak. 2014-től már Pannon Pálinka- és Párlatverseny néven ismert a megmérettetést. Rengeteg pálinkaversenyen minősített, több ízben előadóként vett részt szakmai oktatásokon, a Corvinus Egyetem pálinka szakmérnöki képzésén gyakorlati oktató és vizsgabiztos is volt. Mint vegyész, örökké kísérletezik, legutóbb 85 kajszibarack minta elemzését végezte el kollégáival.

 

A pálinkában lévő metanol keletkezésével kapcsolatos elmélete a mai napig helytálló, minden kísérlet őt igazolja, de ennek a szakmai elismerése még várat magára.

Hírlevél feliratkozás