Meghosszabbítjuk az Országos Verseny nevezési határidejét!

Egy héttel meghosszabbítjuk a 2024. évi Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny nevezési határidejét. Április 12-e 12 óráig várjuk a mintákat a NÉBIH BAII 1118 Higany utca 2. szám alatti épületébe.

A nevezéseket az alábbi felületen lehet kitölteni: http://nevezes.palinkanemzetitanacs.eu

A Versenyfelhívást és a Verseny szabályzatot itt olvashatják el.

Közlemény (A versenyre nevezett minták adómentességéről)

A Pálinka Nemzeti Tanács az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyre nevezett minták adómentességével kapcsolatban egyeztetett a szakminisztériummal. A Pénzügyminisztérium a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal egyeztetve az alábbi szakmai álláspontot alakította ki:

Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny a pálinka minőségének ellenőrzését is szolgálja, így az adómentesség  az analitikai és az érzékszervi vizsgálatra kerülő termék esetében is érvényes. A mentesülési szabály  KIZÁRÓLAG az adóraktár adófelfüggesztés alatt álló készletéből vett mintára érvényesíthető, ha az adóraktár már szabadforgalomba bocsátotta a terméket, az továbbra is felhasználható minőség-ellenőrzési célra, de ilyenkor az adó már minőség-ellenőrzésre hivatkozással nem igényelhető vissza.

A jövedéki törvény 9. § (1) bekezdés c) pont ca) alpontja által biztosított mentesülés esetén is, a pálinkaversenyre nevezett terméket, mint mintát be kell vezetni az adóraktár mintavételi jegyzőkönyvébe és arról az adóraktárnak elektronikus adatszolgáltatást kell teljesítenie. Ez esetben a minta jogszerű eredetét NEM az elektronikus termékkísérő okmány vagy annak másolata, hanem a szabályos mintavételi bizonylat fogja igazolni.

A mintavételhez használt jogcímkód:

30602A Jöt. 9. § (1) bekezdés c) pont ca) alpontja szerinti célra a mintavételi szabályzat szerint vett minta nem az állami adó- és vámhatóság jelenlétében*