Pálinka Nemzeti Tanács Életműdíjasa 2020- Varga László

2020-11-21 19:48

Varga László méltatása

 

Varga László Csetényben született, 1947. március 15.-én, egy 11 gyermekes család legkisebb gyermekeként. Édesapja bányász volt, édesanyja háztartásbelinként látta el a nagy család mindennapi teendőit. A családi házukhoz közel volt a falu pálinkafőzdéje, ahova édesapjával többször ellátogatott. A főzde illatai rabul ejtették, már gyermekként azt gondolta, hogy szívesen dolgozna ilyen helyen. Azt azonban a legmerészebb álmaiban sem gondolhatta, hogy egyszer majd a pálinkafőzésből fog megélni.

A dudari bánya üzemében dolgozott villanyszerelőként, amikor 1981-ben lehetősége nyílt arra, hogy a Zirci ÁFÉSZ csetényi pálinkafőzdéjében helyezkedjen el. A rendszerváltáskor egyéni vállalkozóként bérelte, majd 1994-ben elővásárlási joggal megvásárolta a főzdét. Létrehozta a Bakonyi Íz- és Párlat Kft.-ét, amely a mai napig családi vállalkozás formájában működik.

A család a pálinkának nagyon sokat köszönhet, bár vállalkozóként sokat is dolgoztak érte. Hitvallása szerint olyat kell tudni adni a vendégeknek és a vevőknek, hogy azok mindig elégedettek legyenek. A falu környezetének gyümölcsei, a Bakonyi erdők és a gondos gyümölcsfeldolgozás erre lehetőséget adott, amit tudatosan ki is használtak.

Szűkebb hazájában már az elődök is tudták, hogy milyen gyümölcsöket kell termeszteni, elsősorban a magas cukortartalmú szilvát, körtét és a barackot. Ezek közül is a legfinomabb, legkülönlegesebb pálinkák a régi fajtákból nyerhetők, mint a főzde egyik különlegessége az Elenka körte.

Kereskedelmi tevékenységét legnagyobb mentora és barátja, Dr. Kopátsy Sándor, a neves közgazdász biztatására kezdte meg. Az Ő tanácsát mindig megfogadták. Így volt ez a bakonyi gyümölcsökből készített pálinkák előállításánál is. Megszületett a kökény, a madárszilva és a csipke pálinka. A főzde életében kiemelt története van a vadcseresznye, a naspolya, a galagonya, a som vagy éppen a vadkörte pálinkának.

Jelenleg majd 20 fajta vadgyümölcsből készítenek a hagyományos technológiával pálinkát, de a legnagyobb büszkeségük a barkóca berkenye pálinka. Igazi kultuszt teremtettek a „Királyok pálinkája” köré. Ez a máshoz nem hasonlítható nagyszerű specialitás, a különleges illatával és íz világával számozott és homok fúvott palackokban kerül az arra érdemesek gyűjteményébe.

A csetényi pálinkafőzde a pálinkához kötődő kultúra kiemelt helyszíne, a főzde mestere pedig a pálinka anekdoták kimeríthetetlen tárháza. Persze tudjuk, minden jeles férfi mögött ott áll egy nő, ami az Ő esetében triplán igaz. Hiszen felesége Irénke, és lányaik, Ella és Dia nélkül a bakonyi pálinkacsodák nem jöhettek volna létre.

Áder János köztársasági elnök Úr a 35 éves pálinkás munkája elismeréseként, 2016-ban a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét adományozta a mesternek. A kitüntetés indokolásában a hazai pálinkafőzés legnemesebb hagyományait követő kiváló vadgyümölcs pálinkát előállító főzde vezetőjeként végzett munkája.