TÁJÉKOZTATÓ A JÁRVÁNY KÖVETKEZTÉBEN KIALAKULT HELYZETRŐL

2020-04-06 13:49

A koronavírus magyarországi megjelenésével a magyar kormány arra kényszerült, hogy felelősségteljes döntéseket hozva korlátozza az emberek csoportos érintkezésének lehetőségét, melynek következtében az éttermek, kávézók, később pedig a szállodák bezárásra kerültek, így gyakorlatilag nullára redukálódott a hazai vendéglátás és turizmus forgalma.

Az események láncolata ugyanakkor nem csak a közvetlenül ezekből a tevékenységekből élő cégeket hozta lehetetlen helyzetbe, hanem azok valamennyi beszállítóját is, többek között a kereskedelmi pálinkatermelőket is.

Méltányolva, hogy Magyarország kormánya azonnali segítséget nyújtott a működésük szüneteltetésére kényszerült ágazatok szereplőinek, a PNT hasonló intézkedés reményében a vendéglátóhelyek bezárásainak következtében bevételeik jelentős elvesztését elszenvedő pálinkatermelők érdekében 2020. március 19.-én levélben fordult a Miniszterelnökhöz. A levélben kéréseink megfogalmazásával egyidejűleg felajánlottuk az ágazat termelési kapacitásainak felhasználását közegészségügyi célú alkohol előállítására.

Levelünkre érkezett válaszában a Gazdaság Újraindításáért felelős Akciócsoport kérte, hogy a magyar gazdaság újraindítására újszerű, a kialakult helyzetre dinamikusan reagáló intézkedési tervek mihamarabb kidolgozása érdekében a PNT tegyen konkrét javaslatokat az ágazatot érintő problémák megoldására.

A delegáló szervezetekkel folyatott egyeztetést követően 2020.március 31.-én egy 12 pontból álló intézkedéscsomag bevezetését kérte a szakma a kormányzattól, különös tekintettel az alábbi 4 pontra:

  1. Javasoltuk a többi kedvezményezett ágazathoz hasonlóan, hogy a kereskedelmi pálinkát gyártó cégek is részesüljenek munkáltatói és munkavállalói járulékkedvezményben.
  2. Javasoltuk, hogy a kereskedelmi pálinkafőzdék számára tegyenek lehetővé kamatmentes, államilag támogatott hitelfelvételt a likviditásuk megőrzése érdekében.
  3. Javasoltuk az Európai Uniós pályázatok és azok feltételeinek felülvizsgálatát, valamint az elbírálások és kifizetések felgyorsítását.
  4. Javasoltuk a vállalkozásokat terhelő építmény és gépjárműadó elengedését, és az eszközök 2020-ban lejáró hitelesítésének 12 hónapra történő felfüggesztését.

A pálinkás társadalom számára a vírushelyzet gyors és sikeres kezelésével, illetve a gazdasági élet és a hazai vendéglátás újraindításával összhangban létfontosságú az ágazatot sújtó problémák szakszerű és haladéktalan megoldása, melyhez minden észrevételt, javaslatot és segítséget előre köszönünk!