Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny helyszíne 2019-ben: SÜMEG

2019-06-25 15:23

Szerző: Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

 

A régi kanyargós, néhol macskaköves utcákon sétálva a barokk házak a régi kor emlékeit idézik, és a város fölé magasodó domb tetején a sümegi vár gyönyörű látványt tár elénk.

A közel hétezer lakosú igazi történelmi kisváros, a Bakony délnyugati csücskén, a Balatontól 20 km-re található. Sümeg tökéletes választás lehet minden korosztálynak. Akár családdal, akár barátokkal, akár kettesben szeretnének pihenni, mindenki megtalálja itt, amire vágyik. Szálláslehetőségek minden igénynek megfelelően találhatók, a több kényelmet kedvelőknek is, és van camping is, ahol a sátorhely-bérlés mellett bungalókban is meg lehet szállni. A városban számos vendégház is található többek között az Öreghegyen.  

A város igazi kis gyöngyszem az országban, hiszen itt mindenki megismerheti a barokk kor helyi nevezetességeit, látnivalóit. A Sümegi Vár az ország egyik legszebb, viszonylag épen megmaradt középkori erődje, amely a környezetéből magasan kiemelkedő kopár hegytetőre épült és ma már az egyik legkedveltebb kirándulóhellyé vált a magyarországi turisták körében is. A felújításoknak köszönhetően a vár termeiben egyre több színvonalas kiállítással és különböző programokkal, várjátékokkal gazdagítják az idelátogatók élményeit.

A városban a Szent Ferenc rendi templom és kolostora Mária kegyhely és búcsújáró zarándokhely. A templomot Széchenyi György püspök alapította a Salvatoriánus ferencesek részére. A templom barokk, faragott kőoltárát Franz Richter karmelita szerzetes készítette. A kegyszobrot Acsády Ádám veszprémi püspök helyezte a főoltárra. Freskóit Kuntuly Béla festette az 1950-es és 1970-es években. A fájdalmas szűzanya szobra, ölében a halott Krisztussal csodás gyógyulások sorozatának helyszíne.

A Krisztus mennybemeneteléről nevezett Plébánia templom falait Franz Anton Maulbertsch freskói díszítik, ezért a „barokk sixtusi kápolnájaként” is említik. Egyetlen egy leírhatatlan szépségű harmonikusan egybeolvadó nagy festményt ábrázol az egész templom – az oldalfalak, a mennyezet, a hajó, a szentély és a kórus. A plébánia közelében áll még Ramassetter Vince (1806-1876) kékfestőmester és borkereskedő, Sümeg nagy mecénásának szülőháza.

A várhegy tövében terül el az egykori belváros a Szent István tér és környéke. Jellegzetes épülete Kisfaludy Sándor költő szülőháza, ahol Szegedy Rózával élt. Ma már emlékmúzeum.

A barokk kort idézi Padányi Bíró Márton püspök megrendelésére épült Püspöki Palota is, ami 1745-1762-ig a veszprémi püspökség székhelye volt. Ma híres alkotók kiállításai láthatók termeiben. Udvarán nyáron színházi előadásokat és hangversenyeket rendeznek. A Palotához tartozó, 500 éves múlttal rendelkező pince alapjait ifj. Vitéz János veszprémi püspök rakta le 1499-ben. A palota Pince mai állapotában 1999 óta üzemel és értékes borokat rejt. Kézműves Borászata 2007-ben kezdte el újra írni Sümeg szőlészeti és borászati történetét. Kezdve egy történelmi ültetvény megvalósításával a sümegi vár oldalában, a Püspöki Palota felett és a ferences kolostor szomszédságában.

A kézműves borászat és a szőlőbirtokok mára már a pince és a vároldal-program megálmodójának nevét, az Egly családi nevet viseli. Itt a gasztronómia szerelmeseinek lehetősége van a pince legizgalmasabb szolgáltatást igénybe venni, ahol privát séf készíti el a legkülönlegesebb ételeket, melyhez a pince szakemberei kínálnak gyűjteményükből bor egyéniségeket, mindezt a pince 300 éves Lovagtermében.

A majdnem 300 éves barokk püspöki Váristállót a mai Capári lovardát is Padányi Biró Márton püspök építtette 1750 körül lóistállónak, emeletén magtárral. A jelenleg lovas-iskolaként működő épület jelentős mezőgazdasági műemlék. Múzeumából alakították ki a Balaton-felvidéki Huszár Egyesület bázisát, melyben megtekinthetők Somogyi Győző festőművész munkái, melyek a Radeczky-huszároknak állít emléket. A vendégeknek lehetőségük van fogathajtáson, lovasszánon, túralovagláson, vadászlovagláson részt venni.

Tovább sétálva város utcáin, a Rákóczi utcában megtekinthető a Patonai Fazekasház, melyben Patonai Ferenc fazekasmester alkotásait találják, melyek a sümegi hagyományokat, a régi formákat és motívumokat tükrözik.

Érdemes megnézni, a neolit kori TűzKőbányát, amely az iskolai kirándulócsoportok országjáró találkahelye is. A tűzkőfejtő gödrök és a tájékoztató tabló érdekes szabadtéri múzeummá teszik a területet.