Megváltozott az élelmiszer-vállalkozás működéséhez szükséges szakképesítési követelmény!

2019-06-04 11:31

Az új 34/2018. (XII. 3.) AM rendelet, az élelmiszer-vállalkozás működéséhez szükséges szakképesítésekről, eredetileg nem megfelelően jelent meg. Sajnálatos módon ugyanis  az új rendelet kettéválasztotta a mikro-vállalkozásokra és a kisvállalkozásokra vonatkozó, korábban azonos követelményeket, a szakmai felelős személy szakképesítésének tekintetében.

Korábban a pálinkás ágazatban, mind a mikro-vállalkozások, mind a kisvállalkozások tekintetében elegendő volt a szesz- és szeszesital-gyártó, gyümölcspálinka-gyártó rész-szakképesítés, vagy igazoltan az adott tevékenység szerinti besorolási körben megszerzett legalább 5 éves, az adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalat.

Az új rendelet viszont ezt csak a mikro-vállalkozásoknál fogadta el, a kisvállalkozások esetében már nem engedte a gyümölcspálinka-gyártó rész-szakképesítést, hanem erjedés- és üdítőital-ipari termékgyártó, pálinkamester szaktanácsadó szakképesítést írt elő, és igazoltan az adott tevékenység szerinti besorolási körben megszerzett legalább 3 éves, az adott szakiránynak megfelelő szakmai tapasztalatot.

Ez súlyos gondot okozott a pálinkafőzdék jelentős részének, melyek 10-20 fő közötti létszámukkal már kisvállalkozásnak minősülnek.

A Pálinka Nemzeti Tanács ezt jelezte az Agrárminisztériumnak, mely még a rendelet hatályba lépése előtt orvosolta a problémát: megengedi a kisvállalkozásoknál is a gyümölcspálinka-gyártó rész-szakképesítést.

A jogszabály 2019. jún. 1-től hatályos.

A módosítás már be van illesztve az alaprendeletbe:

34/2018. (XII. 3.) AM rendelet az élelmiszer-vállalkozás működéséhez szükséges szakképesítésekről:

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1800034.AM&timeshift=20190601&txtreferer=00000001.TXT